Σ'αυτόν τον κόσμο υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων.
Αυτοί που ζουν την ζωή τους και αυτοί που θέλουν να ζουν την ζωή των άλλων.
Μ'αρέσουν οι ανθρώποι με άποψη το λέω και θα το ξανά πω.
Τι σημαίνει ελληνοκύπριος και τουρκοκύπριος;
Είναι λέξεις των άγγλων αποικιοκράτων με βάση τη πολιτική τους 'διαίρε και βασίλευε'.
Είμαστε έλληνες σε εθνικότητα με ιθαγένεια κυπριακή, ήτε μας αρέσει ήτε όχι.
Ήμαστε απο τους πιο μπάσταρδους λαούς.
Έλληνες και όχι ελλαδίτες.
Μιλάμε τα ελλήνικα και η κυπριακή διάλεκτος είναι πιο συγκενική στα αρχαία ελλήνικα.
Η ιστορία μας συνεπάγεται με τους πολιτισμούς:
που χαρακτηρίζοντε ως η βάση των ελλήνων,
§ Μινωικός πολιτισμός (πριν το 3000 π.Χ.-1420 π.Χ.)
§ Αιγαιακός πολιτισμός (πριν το 1600 π.Χ.)
§ Μυκηναϊκός πολιτισμός (περίπου 1600-1100 π.Χ.)
§ Σκοτεινοί αιώνες ή Γεωμετρική Εποχή (1100-800 π.Χ.)
§ Αρχαϊκή εποχή (περίπου 800 π.Χ.-περίπου 500 π.Χ.)
§ Κλασσική εποχή (περίπου 500 π.Χ.-323 π.Χ.)
§ Ελληνιστική περίοδος (323 π.Χ.-146 π.Χ.)
§ Ρωμαϊκή περίοδος (146 π.Χ.-330 μ.Χ.)
§ Βυζαντινή περίοδος (330-1453)
§ Οθωμανική περίοδος (1453-1821)
§ Νεότερη ή σύγχρονη Ελλάδα (1821-)
καθώς η ιστορία της Κύπρου έχει τις εποχές:
§ Νεολιθική εποχή (7000 - 3900 π.Χ.)
§ Χαλκολιθική εποχή (3900 - 2500 π.Χ.)
§ Πρώιμη εποχή του χαλκού (2500 - 1900 π.Χ.)
§ Μέση εποχή του χαλκού (1900 - 1650 π.Χ.)
§ Ύστερη εποχή του χαλκού (1650 - 1050 π.Χ)
§ Κυπρογεωμετρική εποχή (1050 - 725 π.Χ.)
§ Κυπροαρχαϊκή εποχή (725 - 475 π.Χ.)
§ Κυπροκλασσική εποχή (475 - 325 π.Χ.)
§ Ελληνιστική περίοδος (325 - 50 π.Χ.)
§ Ρωμαϊκή περίοδος (50 π.Χ. - 330 μ.Χ.)
§ Βυζαντινή εποχή (330 - 1191 μ.Χ.)
§ Μεσαιωνική εποχή, Φραγκοκρατία (1192 - 1489 )
§ Βενετοκρατία (1489 - 1571 )
§ Οθωμανική αυτοκρατορία, Τουρκοκρατία (1571 - 1878 )
§ Αγγλοκρατία (1878 - 1960)
Από τον καιρό του Μινωικόυ -Κρήτη πολιτισμού και ακόμα πιο πριν, δηλαδή από τις αρχές του ελληνικού πολιτισμού οι σχέσεις Κύπρου με τα νησιά του Αιγαίου λόγω χαλκού ήταν πολλές. Ενώ στην συνέχεια φένεται καθαρά η στενή σχέση στην εξέλιξη της ιστορίας μεταξύ της Κύπρου και του υπόλειπου ελληνισμού.
Είναι αλήθεια ότι μέτα το 323 πΧ με τον θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου η Κύπρος έχει μια σειρά απο πολιορκητές καθώς η στρατηγική της θέση την κάνει μήλο της έρειδος.. Κατακτητές όπως τους Ρωμαίους, Βενετούς, Φράγκους, Οθωμανούς και Άγγλους ακολοθούν, παρόμοια ιστορία με τα πλείστα νησιά της Έλλαδας εκτός απο Άγγλους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αλλοιώνει την ελλήνικότητα απλά την διαμορφώνει βάζοντας και άλλα στοιχεία στον πολιτισμό μας.
Η κουλτούρα μας, τα έθιμα μας και ο πολιτισμός μας έχουν βάσεις αυτήν την ιστορία, παρά το γεγονός ότι τελευταία η παγκοσμιοπίοιση από εταιρίες πολυεθνικές και γενικώς του κεφαλαίου τα καταστρέφει όλα αυτά.
Οι λέξεις ελληνοκύπριος και τουρκοκύπριος δημιουργηθήκαν καθαρά με βάση την θρησκεία με σκοπό ώστε να χωρίσουν τους κατόικους μεταξύ τους και να τους αποδυναμώσουν. Οι άγγλοι πάντα ήταν καλοί διπλομάτες.
Τώρα για τους 'τουρκοκύπριους':
Όταν εν καιρώ Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το 1571 στην Κύπρο εγκαταστάθηκαν περίπου 2000 τσιφλιχάδες για να ελέγχουν την Κύπρο αλλά όπως και σε άλλα τόσα μέρη στην στερεά Ελλάδα και τα νησιά της. Μέχρι και το 1974 άλλοι έπικοι δεν ήρθαν καθόλου από την κεντρική Τουρκία. Αν υπολογίσουμε ότι τότε ο πληθυσμός του νησιού υπαριθμόυσε περίπου 300 000 κατοίκους αυτό κάνει τους 'άσιλλα' Τόυρκους- Οθωμανούς το 0.7% του πληθυσμού. Σκεφτείτε όταν και αυτοί οι τσιφλιχάδες έκαναν και οικογένεια και αναμείκτηκαν με τους Έλληνες πόσος Οθωμανισμος έμεινε στα γωνίδια μέσα τους, μετά απο τόσες γεννίες. Είναι αλήθεια ότι αυτό που κράτησαν ήταν η θρησκεία τους, τον μουσουλμανισμό. Αλλά αυτό δεν εξήγα την ονομάσια τους μετα από 400 χρόνια απο τους Άγγλους ως Τουρκοκύπριους.
Ερωτήματα:
1. ο ελλαδίτης που ζιει στην Αθήνα και οι ρίζες του είναι εκεί, εδώ και χίλια χρόνια, έχει ήθη και έθιμα ελληνικά, η γλώσσα του είναι η ελληνική αλλά είναι παγανιστής και πιστεύει στον 12θεο σαφώς και είναι έλληνας καθώς και ο παγανισμός είναι πιο ελλήνικος απο τον χριστιανισμό αν κανένας πει ότι ο ελληνισμός συνδέεται με τον ορθόδοξο χριστιανισμό.
2. ο ελλαδίτης που ζιει στην Θεσσαλονίκη ή Θράκη και οι ρίζες του είναι εκεί, εδώ και χίλια χρόνια, έχει ήθη και έθιμα ελληνικά, η γλώσσα του είναι η ελληνική αλλά είναι μουσουλμάνος, όπως υπάρχουν και πολλόι τέτιοι σ'αυτες τις περιοχές σαφώς και είναι έλληνας και κανένας δεν μπόρει να το αρνηθεί.
3. ο Κρητικός γιατι δεν ονομάζεται ελληνόΚρητας και εμείς ονομαζόμαστε ελληνοκύπριοι. Μονάχα Κύπριος να έλεγες έπρεπαι να εννοείται ο ελλήνισμος μας.. αλλά φένεται οι Άγγλοι έχουν κάνει πολύ καλή διπλοματία και όχι μόνο κάνουν τους ξένους να αμφισβητόυν την ταυτότητα μας αλλά και τους ίδιους εμάς.
Φυσικά όλα αυτά που έχω πει δεν ισχύουν τώρα καθώς Τουρκοκύπριοι ονομάζοντε οι έπεικοι. Ουσιαστικά δημιουργήσαμε αυτό από μόνοι μας, αυτό που θέλαν οι Άγγλοι.
Αλλά και πάλι αυτό δεν εξήγα τον τόσο φασισμό και ακραίες απόψεις ιδικά απο νέους να λένε ότι η μόνη λύση είναι η διχοτόμηση.
Άνθρωπος που δεν μπορει να συνεπιβιώσει με τον συνάνθρωπο του δεν του αξίζει κανένας.
Είμαστε άξιοι της μοίρας μας όταν ιστορία δεν γνωρίζουμε γιατί ο καθένας μπόρει να μας κάνει ότι θέλει. Να μας προπαγανδίσει και να μας φασιστοπιοίσει.
Ο Χένρι Κίσσινγκερ μεγάλος υπέυθηνος για την τραγωδία της Κύπρου, βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης και η πιο δυνατή μορφή της Αμερικής σαν υπουργός εξοτερικών λόγω και εν μέσο του Watergate scandal του Νίκσον όπου συμπτοματικά αυτή ήταν και η περίοδος όπου σηνέβηκε η Τούρκικη απόβασης στην Κύπρο σαφώς μετά από την έγκριση του Κίσσινγκερ. Αυτός ο κύριος είχε κάποτε δηλώσει ότι οι Έλληνες είναι εκ φύσεως επαναστατικοί και ένας λαός δύσκολο να ελέξεις για αυτό που πρέπει να κτυπίσουμε πρώτα είναι την κουλτούρα τους , την γλώσσα τους και την θρησκεία τους. Και μετά διερωτάμαι, εμείς οι σύχρονοι έλληνες εν μέσο παγκοσμιοπίοιησης αφήνουμε την κουλτούρα μας σιγά σιγά να διαμορφώνεται απο τον Δυτικό κόσμο, το Χόλιγουντ και τα ΜΜΕ. Ενώ την γλώσσα μας συνεχώς αποδυναμώνουμε, βλέπε greeklish ενώ χρησιμοπιούμε αγγλικές λέξεις για να πούμε κάτι που δεν θυμόμαστε.. για την θρησκεία δεν θα σχολιάσω...
Ασχολούμαστε και διαπληκτιζόμαστε συνεχώς ότι είμαστε καλύτεροι ο ένας από τον άλλο.
Μας αρέσει να χωριζόμαστε και να χωρίζουμε.
Μας αρέσει αυτός ο εγωισμός... νομίζουμε ότι υπάρχουμε έτσι... δυστηχώς.
Τώρα θα σκέφτεστε που κολλούν οι πόρνες;
Οι πόρνες στο τέλος της ημέρας είναι οι μόνες που θα σωθούν επειδή σε σχέση με έμας τα αμαρτήματα τους είναι ελάχιστα..
φχαριστώ,
το ποστ τούτο δεν το έγραψα για κανένα παρά μόνο για μένα, για να θυμούμαι μήπως τζιαι ξεχάσω,
δικαιούστε να διαφωνίσετε με άποψη τζιαι πολιτισμένα...
12 σχόλια:
κάνουν και άλλες αμαρτίες οι πόρνες, όπως το να κόβουν πέη των πατεράδων τους
I will not get into the politics of it γιατί it's hard enough to discuss in person και να μεν παρεξηγηθείς let alone in writing!
Αγαπώ τον Θηβαίο και το τραγούδι αυτό.
One more thing..έχεις και άλλο blog? I am confused...
σκοντε,
κόφκουν το από χαμηλή εκτύμιση του εαυτόυ τους επειδή εν θέλουν να κάμει τζιαι αλλές πόρνες.. τζιαι το πιο πιθανόν να τους άξιζε για να τις αφήσει να γίνουν πόρνες..
Ρανια,
εν παρεξηγούμε εγώ, απλός ήθελα να έχω κάτι, τζιαι δεν είμαι απόλυτος στις ιδεές μου, αν κάποιος μου επιχειρηματολογίσει για κάτι μπόρει να με πείσει!
Χαίρομαι που σου άρεσε, ναι εν πολλά ωραί τραγούδι.
Όι ένα μπλογκ έχω απλά άλλαξα του λλιο τα χρώματα αλλά κανέι εν θα το πειράξω άλλο!!
http://notabelieverinmyworld.blogspot.com
έχετε το ίδιο όνομα!
α ναι μα είδες τζιαι εγώ επρόσεξα το προχτές! τελικά ένεν τόσο σπάνιο το νηπενθές όσο ενώμιζες.. παίζει να εν πιο σπάνιο το Ράνια
ε πάντως εν ήβρα άλλην! εν τόσο common που εν το χρησιμοποιά καμμιά άλλη!
Πολλά καλό ποστ
Αιγαιακός πολιτισμός (πριν το 1600 π.Χ.)
§ Μυκηναϊκός πολιτισμός (περίπου 1600-1100 π.Χ.)
§ Σκοτεινοί αιώνες ή Γεωμετρική Εποχή (1100-800 π.Χ.)
§ Αρχαϊκή εποχή (περίπου 800 π.Χ.-περίπου 500 π.Χ.)
§ Κλασική εποχή (περίπου 500 π.Χ.-323 π.Χ.)
§ Ελληνιστική περίοδος (323-146 π.Χ.)
§ Ρωμαϊκή περίοδος (146 π.Χ.-330 μ.Χ.)
§ Βυζαντινή περίοδος (330-1453)
§ Οθωμανική περίοδος (1453-1821)
§ Νεότερη ή σύγχρονη Ελλάδα (1821-)
kala toutes tis epoxes pou egrapses gia tin ellada, den prepi na xehnas oti epireasan kai ipirxan stin kipro, den itan stin ellada kai stin kipro den irtan pote. meta, mono i § Νεότερη ή σύγχρονη Ελλάδα (1821-) den epirease amesa epidi mono dame diaferoume istorika apo tin ellada logo tis aglokratias, alla en prepi na xehnas pos i sigkekrimeni epoxi den itan apla edreomeni den simeni oti den epirease tin kipro, kai logo tou oti ipirxe mia "ipogia" epiroi stin sigekrimeni epoxi, exoume simera tis diafonies peri diaforon istorikon kai politikon thematon. tora to elladitis i ellinas en exi kati na pi, to thema ine to oti ta dio sisxetizonte me to gegonos oti ine parakladia tou idiou kormou.
to greeklish apodinamoni tin glossa ospou ginete thema, kai onomazete, i praxi katexohi den epireazi panta. i onomasia kai i edreosi kapiou orou epireazi sinthikes kai katastasis.....
δεν είναι οι εποχές τις Ελλάδας αν διαβάσεις καλύτερα είναι οι εποχές που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες.. τον ελληνισμό τελοσπαντον.. τζιαι ναι τούτο ήθελα να πώ ότι μέσα είμαστε τζιαι εμείς.. η Ελλάδα ονομάστηκε Ελλάδα η στερέα και Πελλοπονησος την σύγχρονη εποχη και μετέπειτα άρχισαν να εννονωντε τα νησιά (η κρήτη το 1913 αν δεν κάνω λάθος) αλλά ο ελλήνισμός εν κάτι μεγαλύτερο! αλλα συμφονώ μαζί σου ρε..
όσο για την γλώσσα μας
πιενε συμπήρωσε τούτην την έρευνα του Τεπάκ
http://survey.qualtrics.com/SE/?SID=SV_1GtnKhZn0sjXvZW
το ποστ τούτο δεν το έγραψα για κανένα παρά μόνο για μένα, για να θυμούμαι μίπως τζιαι ξεχάσω,
Σωστός...
Δεν θα σχολιάσω τα ιστορικά σημεία σου γιατί όσο διαβάζω και όσο ψάχνω τα ιστορικά γεγονότα τόσο πιο πολύ ανακαλύπτω πόσο ανιστόρητη είμαι...Η άποψή σου εν δεκτή (όι πωσ ήθελες την επιβεβαίωσή μου) τζαι άρεσεν μου.. πάρα πολλά...Εν διαφορετική έχεις μια βάση, εμπεριστατωμένη τζαι πρώτη φορά βλεπω τούντην όψη του νομίσματος...
Μισιρλού,
Φίλτατη!:) χαίρομαι που σου άρεσε αυτή η εκδοχή, εν κάτι πολλα μικρό μετά που πολλά που έχω θκεβάσει τζιαι εμίλησα με ανθρώπους που ούλες τις πλευρές που αφορούν την σύγχρονη Κύπρο ελληνικη, κυπριακη, τουρκικη, αγγλικη.. τζιαι ακόμα όσα παραπάνω θκεβάζω τόσο παραπάνω λαλώ ότι εν πολλά τζινα που εν ηξέρουμε για την ιστορία μας ή τζινα που ηθέλαν να μας μάθουν τις πλοίστες φορές εν ψέματα-ανακριβιες-υπερβολές.. για αυτό το κυπριακό εν ένα χάος.. εμπλέκοντε πολλόι.. ηπάρχουν υπερβολικά πολλά συμφέροντα και η ιστορία η αληθινή με ακρίβεια είναι ανύπαρκτο όνειρο που ολίγοι γνωρίζουν. Γνωρίζοντας ιστορία ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετοπίσουμε την παρακμή και μελλοντικές απειλές απο παγκοσμιοποίηση και χάσιμο του πολιτισμού μας και κουλτούρας. Εγώ αυτό ονομάζω πατριοτισμός και όχι ο φανατισμός-εθνικισμός που θέλουν να ονομάζουν κάποιοι άλλοι που επιφέρει ακιβώς το αντίθετο..
Ώσπου ζιούμε μαθαίνουμε, τζίνο που έμαθα είναι ποττέ να μεν είσαι απόλυτος. Να ακούεις ΟΣΑ μπόρεις που ούλες τις πλεύρες τζιαι να έσιεις μιαν άποψη τεκμιοριομένη για τζίνο που είσαι ότι τζιαι να είσαι!
Καλώς σε ήβρα!
Δημοσίευση σχολίου
πέτε μου τα λλίο: